Сиршасана (Кралят на всички пози)

Head-Stand_Plaid-Zebra-650x400
С основание стойката на глава носи репутация на “Крал на всички асани”. Тя развива типично мъжки качества – силна воля, острота и бистрота на ума. Позата е трудна за усвояване, както физически (изисква голяма стабилност в корема и рамената), така и ментално. Подготвяйки се за позата много от нас срещат съпротива срещу обръщането на света с краката нагоре. Плашим се и се предаваме. Дори не смеем да опитаме…но защо? Страх?  

Ако усетите тази съпротива, потърсете източника на страха. Може би е страх от загуба на контрол? От физическо нараняване? От падане? Каквото и да е – изправете се срещу него. Признайте пред себе си, че той е там. Използвайте възможността, която стойката на глава предлага, да проучите страха и да го преборите.  

Веднъж щом успеете (защото Вие ще успеете!), ще бъдете доволни, че сте го направили. Не случайно наричат позата Крал на всички пози; редовната практика ще Ви донесе многжество ползи:
3_Benefits-Head-Stand

  1. Намалява стреса – В йога обърнатите пози се наричат „инверсии”, като се има в предвид едновременно физическо обръщане с главата надолу и духовният смисъл на насочването на вниманието навътре. Ако страдате от хроничен стрес, безспокойство, страх или депресия – тази поза ще увеличи производството на хормона на щастието и моментално ще се почувствате по-добре.
  2. Подмладяване – вярва се, че чрез обръщането с главата на долу се връща назад и времето J Гравитацията променя действието си над тялото и по този начин и лицето и всичко останало тръгва нагоре 😉 Увеличеният приток на кръв към лицето и главата води до повишено окисляване на кръвта и клетките, кожата възвръща цвета си,  изглежда по сияйна и свежа.
  3. Повишава концентрацията – Стичането на повече кръв към мозъка подобрява оросяването и функционалността му. Избистрената мисъл, повишената концентрация и намаленият стрес ще Ви направят много по-продуктивни и бодри.
  4. Позата стимулира двете най-важни жлези в тялото – хипофизата и хипоталамуса. Те контролират производството на хормони от всички други жлези. Резултатът е повече позитивни мисли, повече хормон на щастието, по-добър метаболизъм, по-добър сексуален живот и т.н.
  5. Позата тренира мускулите на ръцете, рамената и корема. За да предпазите врата, в началото е желателно да поемате по-гоямата част от тежестта на тялото с ръцете и корема, а не с главата. За още по-добър контрол в корема работете върху вдигането и спусканете на двата крака едновременно, и държте коленете към гърдите поне 30 секунди преди да изпънете краката нагоре.
  6. Пречистване – позата активира и лимфната система, забързва протичането ѝ в тялото, което помага за пречистването от отпадни продукти от различни части на организма.
  7. Подобрява храносмилането – последните две в действителност се случват едновременно и в зависимост едно от друго. Лимфната система работи в тясна връзка с дебелото черво, което е един от основните „износители” на смет. Обръщането с главата надолу води до промяна във всички процеси в тялото. Червата се раздвижват, усещайки за първи път гравитацията по различен начин; получава се нежен масаж на вътрешните органи. За да експонирате това фокусирайте се в изпълнението на дълбоко диафрагмено (коремно) дишане.
  8. Последно, но не на последно място е духовният и психологически аспект на позата. Тя ще Ви даде нова перспектива; нова гледна точка. Ще видите, че всички гледни точки са верни, но непълни. Това ще Ви донесе истински душевен мир и спокойствие. Редовната практика на позата, ще ви уравновеси, ще намали предрасъдъците, очакванията, оценките и по този начин иначе неизбежните разочарования ще намалеят.

В момента, в който тялото и умът започнат да се чистят от натрупания с годините бокук, е много важно да подкрепите тези техни усилия с лека и питателна храна. Подкрепена от правилна диета, тази поза може да промени живота Ви.  

Позата НЕ се препоръчва за хора с високо кръвно налягане, световъртеж и поблеми с врата. Желателно е да започнете под надблюдението на специализиран инструктор, тъй като позата може да вреди ако не бъде изпълнена правилно.

Автор: Тина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *