108 Поздрава към слънцето за зимното слънцестоене (21.12)

sadhuПоздравът към слънцето е много важна йогистка практика, която датира от времето на Ведите (1500 пр.н.е), когато слънцето е било почитано като мощен символ на духовното съзнание. От езотеричното начало, Сурия Намаскар се е трансформирала в практика от 12 пози, които се преливат една в друга, за да генерират прана (жизнена енергия), и да пречистят и регенерират тялото и съзнанието на практикуващия.

Зимното слънцестоене е било почитано от много древни религии. В неговата основа стои раждането на слънцето – всеобщото и личностното. Изгряването на слънцето след най-тъмният ден на годината е празнувано от дрълбока древност като символ на раждането на светлината (просветлението) и началото на неиният триумф над тъмнината (невежеството).

Символизм

108Числото 108 е считано за свещенно в Индуизма и йога. Традиционната мала (броеница) има 108 зърна. Древните Веди считали числото 108 за число символизиращо цялостта на сътворението. Това число също свързва Слънцето, Луната и Земята – средната дистанция между тях е 108 пъти техните диаметри и отнема 108 дни тези тела да завършат цяла обиколка и да се подредят в същата линия. Според йогистката традиция има 108 свещенни места в Индия, 108 свещени места в тялото, 108 Упанишади (древни текстове съдържащи йогиската мъдрост).

Според Джойзеф Кемпбел 1+0+8=9, числото на богинята.

В нумерологията:
1 = Бог, или висшата истина
0 = празнотата или завършеността на духовната практика
8 = безкрайността или вечността

Слънчевото упражнение активира и балансира всички енергийни центрове (чакри), и само по себе си е завършена йога практика, която едновременно ще Ви стегне и разстегне; ще хармонизира дишането с движението Ви; ще балансира физическото и менталното Ви тяло; ще ви направи по-концентрирани, дисциплинирани и издържливи.

21 декември 2016 (сряда)
Започваме точно в 19:00

Водещ: Тина
Цена: като на обикновена практика; хората с карти могат да ги ползват.

Нека бъде светлина!

Местата са ограничени. Запишете се предварително на тел. 0884 78 59 88, или имейл: yogashambhala@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *