Стойката на ръце демистифицирана (7.12)

СРЯДА
7 декември 2016
19:00 – 20:30

Когато видим стойка на ръце, най-често си мислим за нея като за вид цирков номер, който несъмнено изглежда забавно, но е напълно безполезен за тялото ни, а и вероятно никога няма да сме в състояние да изпълним. В действителност, стойката на ръце изгражда у нас неподозирано много физически качества, а наред с тях ни дава и стабилност на съзнанието , също така увереност в собствените възможности.

Въпреки че за много хора стойката на ръце е висш пилотаж, тя всъщност е една от базовите балансови стойки в редица спортове и е само основата към доста по-сложни движения. Макар и биомеханиката и да е една и съща, независимо от спорта, ние ще я разгледаме в контекста на йога, и по-конкретно Ащанга йога, тъй като тя е изключително взискателна към детайлите и невидимите нюанси на движенията.

Стойката на ръце може да ни отнеме години, за да я усвоим, а може и дни – всичко зависи от физическата ни подготовка и концентрация, както и от това, как вестибуларния ни апарат реагира на промените на разположението на тялото ни в пространството. Колкото и време да ни отнеме обаче усвояването и усъвършенстването и, можем да сме сигурни, че когато това се случи, ние вече ще сме преминали към едно ново ниво на физическата си практика, в което ще сме направили първата крачка към контрола върху гравитацията.

Преди да дам по-подробни разяснения относно спецификата на движението, ще уточня, че под стойка на ръце имам предвид повдигането на тялото и балансирането върху двете си длани за време, достатъчно за да извършим поне десет дълбоки и спокойни вдишвания и издишвания.

Видео на Марги Марги в действие тук!

12592470_1203559636340329_1182254302542032426_n

И така: какво е необходимо за да стигнем до там?

1. На първо и най-важно място – търпение и упоритост. Често опитваме дни, седмици, месеци наред, но не ни се получава, в крайна сметка се примиряваме, че това не е по нашите възможности и може би никога няма да бъде – точно тук грешим. Тялото ни е много по-интелигентно и адаптивно, отколкото си мислим и точно това е в основата на практиката на Ащанга йога: невъзможното се превръща във възможно, което в последствие става дори лесно и приятно, посредством ежедневна, продължителна и целенасочена практика. Тя не е самоцел, а процес, състояние на съзнанието. Когато едно нещо се повтаря достатъчно често за продължителен период от време, то се превръща в естествено и привично за тялото. С времето и практиката изграждаме необходимите ни качества, за да го постигнем.

2. Не насилвайте тялото си да върши неща, за които не е готово и е вероятно да го травмират. Работете последователно, целенасочено и умно. Надграждайте бавно, но сигурно.

3. Започнете с нещо по-просто: баланс върху рамене (Сарвангасана), за да адаптирате тялото си към по-високото налягане в главата при обърнато положение. Ако все още почервенявате и ви се налага да се напрягате, дори при най-лесните пози – Гледащо надолу куче или Свещ, значи все още не сте готови да се изправите на ръце.

4.След като раменния ви баланс стане лесен, преминете към стойка на глава (Ширшасана). След това баланс на предмишници (Пинча Маюрасана), и когато сте сигурни, че раменния ви пояс и гърба са достатъчно силни, започнете да опитвате стойка на ръце. Силата, която се изисква за запазване на баланса всъщност е минимална, тъй като тялото използва системата от лостове на заключените стави, но все пак е добре да сте сигурни, че дори ръцете ви са в състояние да издържат тежестта на тялото.

5. Старайте се да не използвате и да разчитате на инерцията. Запомнете че почти нищо, което не можете да изпълните с контрол, няма да се получи достатъчно добре и безопасно с инерция. Заемането на стойка на ръце с мах е привидно по-лесно, но в действителност изисква повече координация от т.нар. силово изправяне.

6. От гледна точка на баланс, от полза би ви била и практиката на Бакасана.

7. Пазете китките си (по тази тема очаквайте по-подробни разяснения)

8. Използвайте енергията в центъра на тялото си и се научете да контролирате центъра на тежестта. Спазвайте елементарните закони на физиката и естествените за тялото равнини на движение, за да построите правилно стойката. Подредете в права и перпендикулярна на земята линия цялото тяло – ако разполагате с добър усет за тялото си, можете да неутрализирате известни неголеми отклонения, но колкото по-големи са те, толкова по-нестабилни сте в позицията и рискувате травма.

9.Научете се да падате. Естествения ни страх от падане е основната пречка по пътя към добрия баланс, дори и този страх да не е осъзнат. Естествено, че ще има много падания, но колкото повече умеете да контролирате посоката, в която тялото ви се предава на гравитационните сили, толкова по-безопасна практика ще имате. В този ред на мисли – работете върху изграждане на силен пояс – той ще ви трябва повече отколкото можете да предположите.

10. Също както в позите от стоеж следим за положението на ходилата си, тук дланите ни играят ролята на ходила, т.е. те са ни основата, върху която градим останалото. Необходимо е те да са стабилни и с плътен натиск върху земята, за да можем да балансираме върху тях. Също както в изправен стоеж не стоим на пети, и тук е нужно натиска да е равномерен.

В заключение ще кажа, че стойката на ръце е прекрасна и солидна база, върху която можете да градите практиката си на едно ново ниво, а самата тя е прогресия към редица по-сложни движения, изометрични и динамични пози, които са представляват едно непрекъсващо предизвикателство към нас. Генерираните от нея ползи ще ви направят по-сигурни и по-силни. Запомнете добре първоначалните си опити и сравнете с усещанията след като започнете да изпълнявате позата без затруднения. Ще бъдете доволни и уверени в себе си, че сте преодолели още едно ниво по дългия път на усъвършенстване, без да се откажете. Забравете за егото си, заредете се с търпение и отделяйте ежедневно време за практика.

Цена: като на редовна практика
Автор и водещ: Маргарита Манева
Oригиналния текст на материала, както и други статии на Марги можете да намерите тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *